sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Jos ei heilaa helluntaina

"Helluntai on Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu kristillinen juhlapäivä. Helluntaita vietetään seitsemän viikon kuluttua pääsiäisestä ja kymmenen päivää helatorstain jälkeen. Pääsiäisen ajankohdasta riippuen se on joko toukokuussa tai kesäkuun alussa. Vuonna 2012 helluntai on 27. toukokuuta. Suomen kieleen sana helluntai on tullut ruotsin kielen sanoista helig dag, pyhä päivä.

Alkuperältään ja ajankohdaltaan helluntai liittyy myös juutalaisten šavuot-juhlaan eli viikkojuhlaan, jota vietetään seitsemän viikkoa juutalaisten pääsiäisen eli pesahin jälkeen toisaalta sadonkorjuu­juhlana, toisaalta Siinailla tapahtuneen lain antamisen muisto­juhlana. Uudessa testamentissa tästä juhlasta käytetään nimitystä helluntai.

Suomessa helluntai on kirkkolain mukainen kirkollinen juhlapäivä. Koska se sattuu aina sunnuntaiksi, se ei useimmilla työ­paikoilla vaikuta työaika­järjestelyihin, mutta kaupat pidetään silloin eräin poikkeuksin laki­sääteisesti kiinni."

Lähde:Wikipedia


Tänä sunnuntaina ainakin Kaakkois-Suomessa kaupat on auki venäläisturistien suuren määrän vuoksi. Mua helluntaissa oikeastaan kiehtoo enemmän varsinkin tänä keväänä vanhat suomalaiset uskomukset. Ennen vanhaa ajateltiin, että Suomen luonto on parhaimmillaan helluntaina ja uskottiin että, "Jos ei heilaa helluntaina, ei koko kesänä." Helluntaita edeltävänä lauantaina on Etelä-ja Lounais-Suomessa poltettu helavalkeita pahojen henkien karkoittamiseksi. Yksi tunnetuimpia kansanperinteen kevätjuhlia oli Sääksmäen Ritvalan helkajuhla. Helkajuhlassa neidot kulkivat teitä laulaen. Juhlaan kuului olennaisena osana helluntaisauna, jossa uusilla vastoilla vihdottiin. Se oli samalla myös naimaonnen nostattamissauna."Nouse lempi liehumahan, kunnia kapuamahan."

Ryhdyin miettimään, että mikä se heila sitten on. .Wiktionary on vahvasti sitä mieltä, että heila on tyttö-tai poikaystävä. Suomisanakirja on samaa mieltä, mutta on lisännyt loppuun esimerkit vakituinen heila, yhden illan heila, Vappu-ja kesäheila. Luulen, että seurustelukulttuuri on vahvasti muuttunut aikaisemmasta. On nettideittailua ja kaikenmaailman sinkkuristeilyjä. Ennen tyttö-tai poikaystävä ehdokkaat taisivat rajoittua oman kylän nuoriin, mutta nykyään netin ansiosta on mahdollista tutustua ihmiseen vaikka toisella puolella maapalloa.

Asiat on meille tehty todella helpoiksi, mutta onko suuri valinnanvara ja käsitysten muuttuminen hyvä asia? Onko niin että,  kun on suuret "markkinat" ei voi koskaan olla tyytyväinen siihen, mitä on löytänyt ja ongelmien ratkaisut parisuhteessa jäävät toissijaisiksi?Onko helpompaa löytää uusi ja parempi kuin lähteä ratkomaan vanhan kanssa ongelmansa? Mielestäni avioerotilastot puhuvat puolestaan.  Tässä suora linkki Tilastokeskuksen sivuille. Aika hurjia lukuja ja niiden muutoksia.


http://www.stat.fi/til/ssaaty/2011/ssaaty_2011_2012-04-20_tau_001_fi.html

Aion nyt sohaista vähän muurahaispesää ihan vaan kiusallani. Ollaan Exän kanssa saatu puitua paljon asioita läpi ja olen todennut sen, että alan pikkuhiljaa olla valmis uuteen parisuhteeseen.Voi tulla yllätyksenä tai saatat ehkä ajatella, että näinkö pian? Voin kertoa sen, että kukaan muu, et sinä ei naapuri eikä edes psykologi ole oikea henkilö sanomaan, koska olen valmis menemään eteenpäin, kyllä se olen ihan minä itse joka sen tietää.

Ja mitä minun helluntaihini tulee, en voi ehkä ihan heilaksi kutsua, mutta yksin en ainakaan joudu olemaan.

Lähteet: 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Helavalkeat,
"Suomen virallinen tilasto (SVT): Siviilisäädyn muutokset [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6413. 2011, Liitetaulukko 1. Avioliittojen ja avioerojen määrä vuosina 1965–2011 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 27.5.2012].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/ssaaty/2011/ssaaty_2011_2012-04-20_tau_001_fi.html."

 http://fi.wiktionary.org/wiki/heila
 http://suomisanakirja.fi/heila



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti