torstai 21. kesäkuuta 2012

Juhannuksen taikaa

"Juhannus tarkoittaa keskikesän juhlaa, jota vietetään kesäkuussa kesäpäivänseisauksen tienoilla. Pohjoisessa juhannus on valon juhla, jolloin keskikesä on kauneimmillaan.  Monet kristilliset kirkkokunnat viettävät juhannusta Johannes Kastajan muistopäivänä, mistä tulee nimi juhannus. Suomessa, Ruotsissa ja Baltian maissa juhannus on ollut tärkeä kansanomainen merkkipäivä. Suomalaiseen juhannukseen kuuluvat kiinteäsi esimerkiksi juhannussauna, juhannuskokko ja juhannustanssit. Suomessa juhannus on myös virallinen liputuspäivä, jolloin liputetaan koko juhannusyön ajan. Monet juhannuksen perinteistä juontavat juurensa vanhaan eurooppalaisen valon ja hedelmällisyyden juhlaan kesäpäivänseisauksen aikana. Juhannukseen on vanhastaan liittynyt erilaisia uskomuksia ja taikoja, joilla on pyritty varmistamaan tuleva sato ja naimaonni."


Lähde:Wikipedia

Iltapäivällä karkaamme Keijun kanssa monen muun suomalaisen tavoin mökille. En ota sinne konetta mukaan, joten pistän tämän Juhannuspostauksen nyt niin ei sitten tarvitse harmitella,että jäisi kirjoittamatta. Juhannukseen liittyy varmasti eniten kaikenmoisia taikoja ja uskomuksia, jotka todellakin on jaettava teillekkin. Mulle on jotenkin tullut semmonen käsitys, että suomalaiset ovat olleet varsin epävarmaa kansaa naimaonnen ja hedelmällisyyden suhteen. Juhannustaiat ovat kuitenkin aivan omaa luokkaansa sillä iso osa juhannustaioista suositellaan tehtäväksi alastomana.

Tunnetuimpia juhannustaikoja on varmaan se, että kun kiertää alastomana kolme kertaa kaivon keskiyön hetkellä  ja kurkistaa veteen, näkee tulevan puolisonsa.

Ennen aikaan on myös hypitty alastomana kasteisella niityllä ja jopa mielitiettyjen pelloilla. Eihän siinä, alastomuus on ihan luonnollinen asia, eikö? Lisäksi on laitettu seitsemästä kukasta tehty kimppu tai yhdeksästä heinästä _hiljaa_ tehty seppele tyynyn alle ja yöllä on sitten nähty unia tulevista puolisoista...Vai onkohan sittenkään? Hauskin oli ehdottomasti tämä:"Toinen yleinen taika nykyisin on kävellä juhannussaunan yhteydessä takapuoli edellä kohti puupinoa. Mihin halkoon takapuoli osuu, sellaisen rakastajan saa. Jos halko on halkaistu, se on jo toisen naisen varattu mies, jos se on kokonainen, se tulee täysin omaksi"

Tässä muutamia linkkejä joista löytyy lisää juhannustaikoja,
 http://fi.wikipedia.org/wiki/Juhannustaika ,
http://www.mtv3.fi/helmi/kuudesaisti/artikkeli.shtml/2011/06/1348841/keskikesan-kiihkeat-lemmenloitsut-ja-juhannustaiat,
http://www.naimisiin.info/html/body_taikoja___enteita.html

Ukko taivahannapainen,
remupilven reunallinen
hävittele häirikköni
kadottele kummajainen,
anna miesi mielehinen,
urho uljas ujuttele
katsomahan, kysymähän,
ilokseni iskemähän.

Itse en juhannuksena aio taikoja tehdä. Taiat olisivat vähän hataralla pohjalla, kun se "mielitietty" on mukana. Tiedän, että tässä kohtaa moni ajattelee, että eikö ole vähän liian aikaista, eihän eroni ole vielä virallisesti astunut voimaan. Niin, tämä olikin asia josta halusin kirjoittaa. Mä olen sitä mieltä, että ero on astunut voimaan jo siinä vaiheessa, kun olemme tietoisesti rikkoneet vihkivalaamme, molemmat tavallaan. "Kaikkitietävän Jumalan kasvojen edessä ja tämän seurakunnan läsnä ollessa kysyn sinulta Exä, tahdotko ottaa Vahvemman naisen aviovaimoksesi ja osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä?"No tahtoihan se, mutta kuinkas kävikään?(Ps.nimet on muutettu ;))

 Tämän perusteella uskallan itse ajatella, että myös Jumalan silmissä, eromme on tapahtunut jo ensimmäisen syrjähypyn aikana. Mielestäni virallinen avioero on vain pari nimeä paperilla ja keino saada joskus uudelleen taas naimalupa ja tälle mielipiteelle perustan omat päätökseni ja ratkaisuni myös pohtiessani "oikeutusta" uudelle suhteelle. En ole velkaa Exälle enää mitään, eikä hän minulle. Keijun vanhemmuus onkin sitten ihan eri asia, joten siihen en nyt tässä kohtaa mene.

No, se siitä. Nyt pitäisi vielä pakata viimeisetkin tavarat ja siivota koti lähtökuntoon, sitten on kiva tulla takaisin kun on tavarat paikoillaan. Mielestäni yksi maailman kauneimmista kappaleista, joka tekee kunniaa suomalaiselle luonnolle ja kansanluonteelle. Joskus toivon tanssivani tätä vielä...

Hyvää ja turvallista juhannusta!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti