sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Jos ei heilaa helluntaina

"Helluntai on Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu kristillinen juhlapäivä. Helluntaita vietetään seitsemän viikon kuluttua pääsiäisestä ja kymmenen päivää helatorstain jälkeen. Pääsiäisen ajankohdasta riippuen se on joko toukokuussa tai kesäkuun alussa. Vuonna 2012 helluntai on 27. toukokuuta. Suomen kieleen sana helluntai on tullut ruotsin kielen sanoista helig dag, pyhä päivä.

Alkuperältään ja ajankohdaltaan helluntai liittyy myös juutalaisten šavuot-juhlaan eli viikkojuhlaan, jota vietetään seitsemän viikkoa juutalaisten pääsiäisen eli pesahin jälkeen toisaalta sadonkorjuu­juhlana, toisaalta Siinailla tapahtuneen lain antamisen muisto­juhlana. Uudessa testamentissa tästä juhlasta käytetään nimitystä helluntai.

Suomessa helluntai on kirkkolain mukainen kirkollinen juhlapäivä. Koska se sattuu aina sunnuntaiksi, se ei useimmilla työ­paikoilla vaikuta työaika­järjestelyihin, mutta kaupat pidetään silloin eräin poikkeuksin laki­sääteisesti kiinni."

Lähde:Wikipedia


Tänä sunnuntaina ainakin Kaakkois-Suomessa kaupat on auki venäläisturistien suuren määrän vuoksi. Mua helluntaissa oikeastaan kiehtoo enemmän varsinkin tänä keväänä vanhat suomalaiset uskomukset. Ennen vanhaa ajateltiin, että Suomen luonto on parhaimmillaan helluntaina ja uskottiin että, "Jos ei heilaa helluntaina, ei koko kesänä." Helluntaita edeltävänä lauantaina on Etelä-ja Lounais-Suomessa poltettu helavalkeita pahojen henkien karkoittamiseksi. Yksi tunnetuimpia kansanperinteen kevätjuhlia oli Sääksmäen Ritvalan helkajuhla. Helkajuhlassa neidot kulkivat teitä laulaen. Juhlaan kuului olennaisena osana helluntaisauna, jossa uusilla vastoilla vihdottiin. Se oli samalla myös naimaonnen nostattamissauna."Nouse lempi liehumahan, kunnia kapuamahan."

Ryhdyin miettimään, että mikä se heila sitten on. .Wiktionary on vahvasti sitä mieltä, että heila on tyttö-tai poikaystävä. Suomisanakirja on samaa mieltä, mutta on lisännyt loppuun esimerkit vakituinen heila, yhden illan heila, Vappu-ja kesäheila. Luulen, että seurustelukulttuuri on vahvasti muuttunut aikaisemmasta. On nettideittailua ja kaikenmaailman sinkkuristeilyjä. Ennen tyttö-tai poikaystävä ehdokkaat taisivat rajoittua oman kylän nuoriin, mutta nykyään netin ansiosta on mahdollista tutustua ihmiseen vaikka toisella puolella maapalloa.

Asiat on meille tehty todella helpoiksi, mutta onko suuri valinnanvara ja käsitysten muuttuminen hyvä asia? Onko niin että,  kun on suuret "markkinat" ei voi koskaan olla tyytyväinen siihen, mitä on löytänyt ja ongelmien ratkaisut parisuhteessa jäävät toissijaisiksi?Onko helpompaa löytää uusi ja parempi kuin lähteä ratkomaan vanhan kanssa ongelmansa? Mielestäni avioerotilastot puhuvat puolestaan.  Tässä suora linkki Tilastokeskuksen sivuille. Aika hurjia lukuja ja niiden muutoksia.


http://www.stat.fi/til/ssaaty/2011/ssaaty_2011_2012-04-20_tau_001_fi.html

Aion nyt sohaista vähän muurahaispesää ihan vaan kiusallani. Ollaan Exän kanssa saatu puitua paljon asioita läpi ja olen todennut sen, että alan pikkuhiljaa olla valmis uuteen parisuhteeseen.Voi tulla yllätyksenä tai saatat ehkä ajatella, että näinkö pian? Voin kertoa sen, että kukaan muu, et sinä ei naapuri eikä edes psykologi ole oikea henkilö sanomaan, koska olen valmis menemään eteenpäin, kyllä se olen ihan minä itse joka sen tietää.

Ja mitä minun helluntaihini tulee, en voi ehkä ihan heilaksi kutsua, mutta yksin en ainakaan joudu olemaan.

Lähteet: 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Helavalkeat,
"Suomen virallinen tilasto (SVT): Siviilisäädyn muutokset [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6413. 2011, Liitetaulukko 1. Avioliittojen ja avioerojen määrä vuosina 1965–2011 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 27.5.2012].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/ssaaty/2011/ssaaty_2011_2012-04-20_tau_001_fi.html."

 http://fi.wiktionary.org/wiki/heila
 http://suomisanakirja.fi/heila



sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Muinaismuistoja

Yksi vapaaviikonloppu alkaa olla taas takanapäin. Viikonloppuni on ollut mahtava, todellakin olen saanut viettää mahtavaa aikaa ihanien erinäisten ihmisten seurassa. Tässä siivotessani, löysin laatikon jonka kyljessä luki "MUINAISMUISTOJA". Pienellä jännityksellä aukaisin laatikon, sillä en muistanut mitä olin sinne laittanut.

Laatikon sisältä löysin pieniä laatikoita, jotka olivat täynnä kaikenmaailman lappusia ja valokuvia. Yhdestä laatikosta löysin kuvia itsestäni ollessani pienenä tyttönä Thaimaassa.Yhdessä laatikossa oli kirjeitä sekä valokuvia teinivuosilta. Käsiini osui tietenkin kuvia Exästä ja minusta seurustelun alkuvuosina ja myös yksi kirje jonka hän oli minulle lähettänyt. Yhdestä laatikosta löysin hääkuvia.

Hämmästyksekseni katsoin kuvia hymyillen, en tuntenut enää samanlaista haikeutta kuin olisin ehkä kuukausi sitten tuntenut. Katsoin kuvia, ja tajusin, että päivät jotka kuviin on ikuistettu ovat menneet jo ohi, ja niitä ei saa takaisin. Ymmärsin myös sen, että tuon ihmisen, joka kanssani jakaa noita onnellisia hetkiä noissa kuvissa, on ollut tarkoitus kulkea rinnallani vain tietyn matkaa. Hän on ollut minulle se oikea jonkin aikaa, mutta nyt on meidän teidemme aika erota. On toki myös ymmärrettävä se, että Keijun isänä, hän tulee olemaan aina osana elämääni. En pääse hänestä ikinä kokonaan eroon, enkä oikeastaan haluakaan.

Reaktioni kuvien näkemisestä luo mulle toivoa. Toivoa siitä, että pikkuhiljaa alan päästä asian yli ja alan olla valmis innolla suuntaamaan katseeni tulevaan ja hymyillen katsomaan taakse päin menneitä vuosia.  Lämmöllä voin muistella Exää kaikista hänen teoistaan huolimatta ja lämmöllä voin muistella suhdetta, jonka mokasimme _yhdessä_. Saimme yhdessä kuitenkin aikaan jotain maailman kauneinta, Keijun!

Ihanaa ja kaunista keväistä sunnuntaita! Mun mieli on erinomainen, monestakin syystä! Yhdestä niistä kerron ehkä sitten seuraavassa tekstissäni.Nyt jatkan siivousta, kohta on kesä ja on ihana saada koti siistiksi ja ylimääräiset rojut pois!

torstai 17. toukokuuta 2012

Kolmas pyörä

Joku ehkä odotti postausta äitienpäivänä. Itse en kokenut suurta tarvetta kirjoittaa äitienpäivästä, sillä se oli mukavampi kuin olisin osannut kuvitella. Olin Keijun kanssa reissussa siskoni ja hänen ihanan perheensä luona. Oltiin koko viikonloppu siellä, ja oli mahtavaa. Perjantaina ajelimme Keijusen kanssa ihanassa kevätsateessa ja mieli oli hyvä. Lauantaina juhlimme syntymäpäiviä, olin tosin hyvin väsynyt, sillä Keiju ei nukkunut yötä kauhean hyvin. Sunnuntaina heräsin Keijun itkuun, mutta päivä oli uskomattoman kaunis ja saimme aamupalaksi köyhiä ritareita. Sain jopa elämäni ensimmäisen ikioman muumimukin ja lisäksi sain kunnian kuulla olevani maailman paras täti. Mitä muuta enää voisi kaivata? Exäkin muisti minua tekstarin muodossa ja se lämmitti mieltäni. Kyllä yhden pienen lahjan sain myös kortteineen ja sen merkitys on minulle myös hyvin suuri.

Tällä viikolla olen hurahtanut kuuntelemaan Chisua. En hänen aikaisemmasta tuotannostaan ole juuri perustanut, mutta kuunnellessani uusimpia kappaleita ja keskittyessä sanoituksiin, en ole voinut olla lämpenemättä. Tämä kappale varsinkin sai silmäni kostumaan. Uskon, että jokainen petetyksi tullut ja siitä toipuva kokee tämmöisiä tunteita jossain vaiheessa vaikeaa luopumista. Kyllä, voin sanoa ikävöinäni Exää ja sitä kaikkea mitä meillä oli ja edelleen ihmettelen miten hän pystyi tekemään niin minulle ja Keijulle?

Katselin Keijun ensimmäisen vuoden albumia ja viimeistään tässä vaiheessa mun sydän halkesi surusta ja kaipuusta. Jos Exä on sormus sormessa toilaillut toilailunsa niin saanen kysyä mitä helkkaria on liikkunut niiden naisten päässä? Miten joku voi alentua edes yrittämään varattua miestä. Tässä kohtaa arvostukseni kyseistä naisrotua kohtaan laskee kun lehmän häntä. Itse en moiseen pystyisi. Tuhoamaan toisten elämän ja kajoamaan jonkun toisen omaan, ja vielä pienen lapsen isään. Raivostuttaa! Hankalaa on fyysisesti pettää yksinään, aina mukana on se kolmas pyörä.

Kyseisen kappaleen sanat jo ilmaisevat sitä mitä haluan sanoa, joten en nyt jatka tätä ehkä jopa hieman väsynyttä kirjoitusta tämän enempää. Ensi kerralla taas sitten vähän parempaa tekstiä.Lupaan.


MUOKS. " Kyllä, voin sanoa ikävöinäni Exää ja sitä kaikkea mitä meillä oli ja edelleen ihmettelen miten hän pystyi tekemään niin minulle ja Keijulle?"

Eräs asianomainen pyysi selventämään yllä olevan kohdan. Myönnän, että se on hieman irti asiayhteydestään jo tuossa yllämainitussa kappaleessa. En siis missään nimessä  tässä kohtaa yritä edes puhua siitä, että Exä olisi minut ja Keijun jättänyt. Minähän se itse lähdin. Kysehän on pelkästään nyt siitä luottamuksen pettämisestä. Ihan vaan selvennykseksi, ettei kenellekään jää väärää käsitystä tilanteesta.

Lisäksi mua jäi häiritsemään tuon kappaleen tulkinta, joten otin selvää. Chisuhan siis laulaa yleensä sairauksista, jotka perheiden elämää saattaa varjostaa. Itse mä kuitenkin pidän kiinni omasta tulkinnastani.